Бъдещият депутат: около 45-годишен мъж, икономист или юрист и с парламентарен опит Доайенът

...
Бъдещият депутат: около 45-годишен мъж, икономист или юрист и с парламентарен опит Доайенът
Коментари Харесай

Ако потрябват в новия парламент анестезиолог или сватбен агент - има ги

Бъдещият народен представител: около 45-годишен мъж, икономист или юрист и с парламентарен опит
Доайенът още веднъж е Вежди Рашидов, а най-младият май е Георги Кръстев от Русе - и двамата са от ГЕРБ

Ще има ли женитба (правителство) или и на този парламент ще му би трябвало анестезия (за да преживее разпускането) и психолог (за болката от късия мандат)?

Какъвто и да е развоят на политическата игра, 49-ото национално заседание ще е квалифицирано за всяка от обстановките със съответни експерти.

Това демонстрира бърз обзор на бъдещите депутати, чийто събирателен облик може да се опише по този начин: към 45-годишен мъж, икономист или правист, с парламентарен опит.

14% са новобранците, само че множеството от сътрудниците им имат опит в законодателната и в изпълнителната власт. Доайенът и на този парламент още веднъж ще е Вежди Рашидов. В предишния скулпторът бе определен за ръководител след тридневна патова обстановка сред първите две групи.

Най-младият май също е от ГЕРБ - 23-годишният Георги Кръстев от Русе. Той обаче е потвърден кадър в партията като регионален координатор в дунавския град. Учи право в Русенския университет, специализирал е в стратегии за млади политици в чужбина. Медалист по плуване.

Заради късия живот на парламентите в последните 2 години 39-годишният Павел Христов от ГЕРБ от Варна може да се похвали към този момент със 7 мандата от 42-ото Народно събрание насам.

Безспорен ветеран остава Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, който започва 12-и мандат от 1997 година насам.

Най-популярно име в този парламент ще е Георги - носят го 8 от депутатите.

Петър, Христо и Ивайло има по шестима, а след тях в класацията се подреждат Николай, Димитър и Иван.

Сред дамите има 3 Деници, следвани от Йорданка и Даниела.

Най-многобройни в този мандат са икономистите - 56 души. 49 са юристите. В класацията по специалности следват 30 инженери, измежду които технолог на месото и млякото (Кръстьо Врачев от “Възраждане ”), еколози.

Сред депутатите има няколко политолози, археолози, историци, публицисти. Явно народните представители не стопират да се образоват, тъй като някои са с по три магистратури

31 имат опит в изпълнителната власт като министри в държавните управления на Бойко Борисов и Кирил Петков. И защото и двамата са депутати, две от групите могат да се похвалят и с някогашни министър председатели.

Лидерът на ГЕРБ този път ще се закълне като народен представител от Пловдив. Прави го за първи път от 2021 година насам, откакто пропусна няколкото къси парламентарни мандата. В предизборната акция в този момент даде обещание, че този път ще влезе в Народното събрание, с цел да договаря персонално за държавно управление.

Това обаче няма да направи Слави Трифонов, който остава отвън Народно събрание.

Лидерът на Има Такъв Народ се закле единствено един път до момента - когато партията му направи сефтето в Народното събрание през април на пандемичната 2021 година Тогава по този начин и не пристигна в огромната бяла постройка, само че се включи отдалечено в работата на 45-ото национално заседание, провело едвам 9 съвещания.

С отхвърли си Трифонов освобождава място за 31-годишния Станислав Богдански от Благоевград. Той бе трети в листата, само че с 349 преференции се изкачи място нагоре. Богдански е приключил обществена администрация в ЮЗУ “Неофит Рилски ”, кара магистратура по национална сигурност. Работи в застрахователната сфера.

Депутатите от този мандат ще си имат трима психолози

Сред новобранците в Народното събрание е алената Валентина Димова, която е магистър по обществена логика на психиката и е работила като психолог в център за социална поддръжка в Полски Тръмбеш.

Освен нея специалист по логика на психиката и обществени действия е и Илиана Жекова от ГЕРБ, която има парламентарен опит. Както и колежката ѝ Христина Георгиева, която като се изключи че е приключила политически мениджмънт, има специализация по логика на психиката.

Още осем са медиците в 49-ото Народно събрание. Най-много са в ГЕРБ - някогашният здравен министър и хирург проф. Костадин Ангелов и доцент Лъчезар Иванов. Тук има и двама анестезиолози - доктор Красимир Събев от Смолян и Иван Червенков от Пловдив.

Пулмологът доктор Александър Симидчиев и ортопед-травматологът Ивайло Митковски от Варна са в групата на ПП-ДБ. Последният е новобранец в Народното събрание. Роден през 1966 година във Варна. Работи в МБАЛ “Света Анна ” и е гл. помощник в МУ - Варна. Той е един от учредителите на ДСБ, общински консултант от 1991 година насам.

Групата на лекарите в Народно събрание се добавя от Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи. В Народното събрание се завръща имунологът проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.

Запазва се наклонността от последните парламенти - под 1/4 от всички са дами. 57 са представителките на нежния пол, които ще седнат зад парламентарните банки в този мандат. За съпоставяне - в 47-ото Народно събрание бяха 54 дами, а в предходните два Народното събрание - 57 и 56. Най-много дами имаше в последното постоянно 44-о Народно събрание - 65, което прави цели 27%.

Интересен факт е, че 

по-голямата част от новите лица в Народно събрание са дами

Сред тях е и Лена Бориславова. Тя към този момент един път се закле като народен представител през есента на 2021 година, когато “Промяната ” влезе за първи път в Народното събрание, само че тогава го напусна, с цел да стане представител и началник на кабинета на премиера Кирил Петков. В предходния мандат Бориславова единствено оказва помощ на съпартийците си, само че за тези избори реши да се включи в борбата за депутатско място.

Ново лице за “Промяната ” е и Ванина Вецина. Бившата регионална шефка в Монтана в този момент бе лидер на листата там. Чаровната дама е родена в Берковица, има три деца. Управлява фамилен бизнес в строителството и парцелите, управлява и хотел, основан от родителите ѝ в Берковица. Брат ѝ Пламен Кръстев е прочут музикант.

Млада русокоса хубавица ще седне в редиците на Движение за права и свободи. От Стара Загора втора след Халил Летифов влиза общинската съветничка от Павел баня Дженал Топалова-Яшар. Любопитното за нея е, че е брачен сътрудник, а и самата тя

се омъжи по време на предизборната кампания

Живее в село Търничени, община Павел баня. Бакалавър е по история и педагогика в Софийския университет, магистър по бизнес администрация, мениджмънт и водачество в Нов български университет. През 2017 година приключва и курс за ръководство на сватбена организация, аранжор и флорист. Регистрира се и като аграрни производител, с цел да продължи фамилния бизнес с рози.

Ново лице за Движение за права и свободи е и Елван Гюркаш, която беше втора в Кърджали. Тя е икономист и управлява дълго данъчните в града. Елван Гюркаш е в политиката повече от 20 година - няколко мандата е общински консултант.

Педагогът Радослава Чеканска влиза от ГЕРБ от Кюстендил. Тя е с дълъг стаж в образованието като шеф на Професионалната гимназия по облекло и стопанско ръководство в Дупница.

62-годишната Даниела Божинова е от ПП-ДБ в Бургас. Завършила е арабистика и британска лингвистика в СУ и има следдипломна специализация по “Международно право и външна търговия ” в УНСС. Работи с шест езика - британски, арабски и съветски, немски, италиански и френски. Божинова идва от неправителствения бранш.

Ново лице за Българска социалистическа партия пък е Йорданка Георгиева от Попово. Тя е от гражданската квота. Магистър по маркетинг и мениджмънт, специалист по създаване и ръководство на планове с европейско финансиране. Работи като началник на звеното “Европейски стратегии и планове ” в община Попово.

Георгиева беше трета в листата, само че получи 1505 преференции и съумя за изпревари втория - регионалния водач на Българска социалистическа партия доктор Светослав Стефанов.

“Възраждане ” си има  “вносен ” народен представител

46-годишният Димчо Димчев е родом от Силистра, учил е в Добрич, от 2000 година живее в Лондон, само че става лидер на листата в Кюстендил. А от партията го показват като ръководител на “най-голямата българска емигрантска организация ” ( “Възраждане ” - Лондон). Последните години работи в организация за недвижими парцели в столицата на Англия.

Скейтъра е с три медала от европейски по битка

Бившият национал по класическа битка Даниел Александров-Скейтъра за първи път влиза в Народното събрание в 49-ото национално заседание. Прякорът му е от тийнейджърските години, когато се занимава интензивно тъкмо със скейтборд.

Роден е на 13 септември 1991 година в Дупница. Първият си пробив прави на европейските игри в Баку през 2015 година, когато сграбчи бронз при 80-килограмовите. На европейското в Рига през идната година още веднъж стигна до бронз. Вторият му орден от европейско пристигна на шампионата в Каспийск (Русия) през 2018 година

Най-големия си триумф записа на европейското през 2020 година в Рим, където към този момент при 82-килограмовите взе сребро. И когато всички чакаха експлоадиране на олимпиадата в Токио, загуби още първия си мач от квалификацията в Унгария, след което постави завършек на кариерата си. Два пъти е притежател на пояса на “Никола Петров ”, най-престижния шампионат в България и един от най-силните в Европа.

Александров е регионален координатор за ГЕРБ в Кюстендил. Но влезе в Народното събрание от София на мястото на известния доктор Асен Балтов, който се отхвърли от депутатското място. Той е един от най-големите деятели на младежкия ГЕРБ. Прочу се и като направи клип, в който търси парапета в кооперацията на улица “Гладстоун ”, прочула се от видеото на някогашния министър председател Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова.

Даниел е женен за колежката си от националния тим Джанан Манолова. Двамата имат и дъщеричка Алис, която се роди през ноември 2019 година

Освен него спортът ще бъде показан в Народното събрание и посредством Веселин Вешев - първенец и рекордьор по повдигане от лег и силов трибой, участник в надпревари за културисти.

Настоящият треньор, арбитър по повдигане на тежести и бизнесмен става народен представител от “Възраждане ” от Шумен. Досега бе общински консултант на партията във Варна.

Вече с опит като народен представител е самоковският представител на ГЕРБ Валентин Милушев, който е приключил за треньор по ски алпийски дисциплини.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР